Dichter Tijs van Bragt vertelt zijn verhaal

Wie dichter Tijs van Bragt ooit hoorde voordragen, weet dat hij met zijn rustige, maar indringende stem, het publiek weet mee te nemen in zijn werk. Zijn diepgaande gedichten, met als hoofdthema’s de natuur in al zijn facetten en het menselijk bestaan, zijn toegankelijk voor de toehoorder.

Hard werk wordt beloond

Zijn werk is beloond met de Blinckaert prijs: een tweejaarlijkse grensoverschrijdende cultuurprijs van de Marnixring Knokke-Heist. Deze wordt afwisselend uitgereikt aan een Vlaming of een Nederlander die zich verdienstelijk maakt op cultureel gebied.

De bescheiden Van Bragt kreeg de prijs niet alleen voor zijn dichterschap, maar ook voor het feit dat hij initiator en organisator is van Stichting Groede Literair. Deze stichting stelt zich als doel, zowel de lokale bevolking als toeristen in contact te brengen met poëzie, taal en literatuur. De stichting verzorgt daarnaast jaarlijks De Avond van de Poëzie in juni, De Schrijversavond in november, de Minibieb op de markt en deelname aan Boekenmarkten.

Tijs: “Het is een mooie bekroning voor mezelf en voor Groede”. Het pittoreske dorp waar de Brabander van oorsprong sinds 2003 vertoeft, omdat zijn ouders graag aan de zee wilden wonen. Voor Tijs was het wel wennen, want hij voelt zich eigenlijk het meest op zijn gemak in de bossen. “Bomen bieden beschutting”, legt hij uit.

Zeeland inspireert

Gelukkig trekt de mythische kant van de zee hem wel, evenals het strandleven. Naast het feit dat Tijs taal zo machtig mooi vindt, vormt zijn werk ook een uitlaadklep voor hetgeen hij dagelijks meemaakt en ervaart en zo… alles in hem… kan verwoorden. Lees maar mee.

Verbinding
Ik lig op mijn buik en stel mij mijn gezicht voor hoe het zich zal plooien naar de elementen
ben ik te berekenen wanneer ik naast een ander lig? de formule voor alles is vermenigvuldiging.
hierboven is iedere kauw in de massa opgegaan. het veld raakt even de hemel.
mijn koppig hoofd strekken – beweging zien van dezelfde zoekende soort
uit die ander willen bestaan.

Verslag aan de stad
het was een zeldzaam droge dag de laatste wolk dreef lichtjes na er stierf een vuurvlieg in het gras
ik hoor de nevel komen sprekend tot een avondkoe
stedeling op hooizolder vreemde sprongen maakt een mens
de polder kent zijn weerslag zo probeerde ik zelfs, vergeefs, te huilen bij een boerengraf
de dag overdenkt haar mensen ik denk het was een zeldzaam droge dag

Lekker lezen in het weekend?