Duurzaam leven in De Tuinen van Groede

Tijdens het rondetafelgesprek leren we heel wat bij van Peter, Lien, Yuma en Veronique. Iemand las in mijn energie en zei: Man, jij moet biologisch boer worden, vertelt Peter Leguit, die werkzaam is als productieplanner in de betonbouw. Duurzaamheid voert de boventoon voor dit bijzondere viertal!

De Tuinen van Groede

Na deze hint gaf een tv-programma over deze materie de doorslag. Eind 2015 werden De Tuinen van Groede, met duurzame teelt, een feit en de lokale kraamkamer voor deze vorm van tuinieren in Zeeland. Peter vond in Yuma van de Weijer, de zoon van partner Lien Keijl, de kompaan.

Zo’n project moet natuurlijk worden opgebouwd en men kan er niet meteen van leven. Daarom slokt de gemeenschapstuin veel van hun vrije tijd (wel 80 tot 100 uur per week) op. Peter vertoeft hier vele avonden en weekenden, Yuma is er eerder overdag te vinden omdat hij ’s avonds vaak werkt. Ze worden in De Tuinen fervent bijgestaan door Lien en Veronique.

De Tuinen van Groede

Op zaterdag zijn ze er altijd alle vier en kunnen dan de clientèle te woord te staan bij eventuele vragen. Afgelopen zomer was het klantenbestand uitgegroeid tot ca. 50. Naar het aantal personen betaalt men een jaarlijkse bijdrage en mag daarvoor zoveel snijden en plukken als hun gezin nodig heeft. Peter: “Aangesloten bij de CSA (community supported agriculture) wordt alles hier biologisch en duurzaam verbouwd. Zelfs de eigen zaden worden gekweekt en onderling geruild.”

Mindfulness training

Lien heeft, naast De Tuinen, een praktijk op mindfulness gebied genaamd De Witte Wind in Groede en is gecertificeerd mindfulness trainer.

In 8-wekelijkse trainingen – waarbij het zelfgenezend vermogen geactiveerd wordt – leert ze mensen zich via een thema te focussen op één punt om zo beter voor zichzelf te zorgen. Een methode die wetenschappelijk bewezen is en mensen helpt bij het te boven komen van burn-outs en depressies.
Dankbaarheid is haar deel, al krijgt ze ook wel eens commentaar. Lien: “Laatst had ik een klant die zei – jij ook altijd met je tering mindfulness, maar bleek er toch duidelijk mee gebaat.”

Binnenkort zal zij mensen gaan begeleiden in De Tuinen. Via de WMO komen haar werkzaamheden hier mooi samen en worden De Tuinen dus ook zorgtuinen. Ook is het de bedoeling trainingen in De Tuinen te gaan geven. Elke laatste woensdagavond van de maand geeft Lien ook meditatietraining in Centrum Qi in Breskens.