Eric Marteijn: de man met een hart voor vogels

Het vogelhart van Eric Marteijn, vogelaar in hart en nieren, klopte beduidend sneller in Mauritanië, aan de kust van West-Afrika. Het Nationaal Park Banc d’Arguin, waaraan hij zijn hart heeft verpand, is volgens hem de Waddenzee van Afrika.

Enthousiast van jongs af aan

Marteijn: “Het weerzien van de dwergsterns, die aan de Hooge Platen geringd waren, deed me echt wat. Een ervaring die ik nooit zal vergeten.” Een van de vele die gedurende zijn leven belangrijk voor hem waren. Sinds zijn achtste al is hij idolaat van het vliegende volkje en ging daarom op zoek naar andere vogelfanaten. In bioloog Jan de Zwart vond hij zijn eerste mentor en vogelvader. Met zijn eerste verrekijker, gekregen voor zijn tiende verjaardag, tuurde hij intensief naar de vogels en sloeg geen excursie af.

Op zijn veertiende werd hij lid van ’t Duumpje en met zijn vogeltellertje, verjaardagscadeau op zijn vijftiende, heeft hij jaren aan een stuk vogels geteld. Op zijn achttiende was hij het liefst gelijk beroepsvogelaar worden. Omdat hij goed kon leren werd hem geadviseerd toch ook maar een studie te volgen. De biologiestudie verliep voorspoedig en zijn afstudeerproject ging over het gedrag van watervogels in de Waddenzee. Gedurende een jaar lang vertoefde hij regelmatig in een kijkhut in diezelfde zee. Marteijn werd spoedig specialist op dit gebied.

Het avontuur wacht

Op uitnodiging van zijn prof maakte hij deel uit van een excursie van 8 weken naar de mangrovekust in de straat van Malakka, Maleisië. Het werd zijn eerste grote buitenlandse excursie en ook zijn eerste vliegreis, waarna er velen zullen volgen, naar de meeste en mooiste delta’s ter wereld: meestal als begeleider van deze expedities.

Na zijn studie werd Marteijn beroepsvogelaar bij Rijkswaterstaat van 1984-1988. Hij blijft altijd in dienst van deze werkgever, maar in tal van verschillende banen. Momenteel is hij werkzaam als directeur van de Nieuwe Sluis in Terneuzen en daarmee weer terug op geboortegrond. In de regio organiseert hij de jaarlijkse World Bird Watch in het najaar en in het voorjaar de telling naar de vogeltrektelpost in Breskens, die hiervoor de belangrijkste van Nederland is.

Dankzij zijn inbreng kreeg deze mooie vogeltrektelpost, van waaruit men een schitterend uitzicht heeft op de Westerschelde en Waterdunen, een prominente plek aan de kust. The place to be volgens Marteijn.

Op vele vlakken actief

Tevens is hij betrokken bij de ganzentelling op de Hooge Platen aan Nummer Een. Marteijn deelde zijn bevindingen en werkte mee aan het vogelboek Tien miljoen vogels in tienduizend uren. Voorjaarstrek bij Breskens 1981-2013. Eric Marteijn, boeiend verteller, die ook op het gebied van de sportvisserij zeer toegewijd en actief is.