Hello! Ik ben Petra van Groeten uit Zierikzee en heb onlangs een tripje gemaakt op Schouwen-Duiveland. Fiets je met me mee naar mijn favoriete hotspots? De prachtige fotografie bij mijn artikel heb ik te danken aan fotograaf Dick van de Veer.

Zeeland is benoemd tot 5-sterren fietsprovincie door het Landelijk Fietsplatform. Dat is het hoogst haalbare niveau voor een fietsprovincie. De kwaliteit van het fietsknooppuntensysteem, het onderhoud van het netwerk en de vele fietscafés langs de routes zijn daarbij doorslaggevend.
Ook op ons mooie eiland Schouwen-Duiveland zijn prachtige fietspaden langs natuurgebieden, monumenten en pittoreske dorpjes! Want fietsen op de grens van land en water, wie wil dat nu niet?

Schouwen-Duiveland

Op avontuur in Schuddebeurs

Tuurlijk heb je Zierikzee bekeken, van dat prachtige stadje kun je nooit genoeg krijgen. Toch is er ook buiten de vestingstad nog enorm veel te zien! Trap je mee naar de eerste bestemming Schuddebeurs (op z’n Zeeuws Schoddebozze)? Schuddebeurs kenmerkt zich door zijn bosrijke omgeving. Welgestelde stedelingen, zoals regenten en notabelen uit Zierikzee, bouwden hier in de 17e en 18e eeuw hun buitenplaatsen. Uiteraard zijn veel van dit soort buitenplaatsen inmiddels verdwenen, maar in Schuddebeurs zijn nog prachtige oude villa’s in de groene omgeving te vinden. In het voorjaar liggen deze oude statige huizen verscholen achter hagen van rodondendrons. In het najaar weet je niet wat je ziet als hier de bladeren gaan kleuren. De naam Schuddebeurs stamt af van een herberg die hier in de 17e eeuw stond, nu bekend als Hostellerie Schuddebeurs. Een heerlijk terras aan de voorzijde nodigt uit om plaats te nemen voor een lekkere versnapering. Een aanrader om even op adem te komen en te genieten van deze idyllische omgeving. Vergeet hier ook het Bos van de Toekomst niet te bezoeken. Mensen hebben hier ter herinnering aan bijvoorbeeld een jubileum, overlijden of geboorte een boom kunnen planten. Inmiddels staat het goed vol met mooie herdenkingsbomen, wat een bijzondere uitstraling geeft.

Schouwen-Duiveland

Ringdorp Noordgouwe

We trappen door naar de volgende bestemming: het ringdorp Noordgouwe. Op weg naar Noordgouwe kan het zomaar gebeuren dat je een tuin passeert waarin een oude verroeste Citroën (snoek) gedeeltelijk is ingegraven. Naast de auto tref je een oude telefooncel aan die inmiddels al lang uit het Nederlandse straatbeeld is verdwenen. In deze telefooncel staat een dame al jaren te bellen…

Schouwen-Duiveland

Zoals eerder vermeld is Noordgouwe een ringdorp, want ook hier ligt de kerk pontificaal in het midden en de huizen zijn er in een ring omheen gebouwd. De indrukwekkende Driekoningenkerk dateert uit 1462. De kerk is omgracht en ligt wat hoger. De stenen waarmee de kerk gedeeltelijk is hersteld in 1577, komen uit het klooster (Sion van de order der Kartuizers) dat er vlakbij heeft gelegen. Noordgouwe beschikt over 23 rijksmonumenten. Aan de ring staat een open travalje (hoefstal) dat diende als tijdelijke stal. Paarden of ezels konden hierin worden vastgezet en zo kon de hoefsmid de hoeven van deze dieren beslaan met hoefijzers.

Een favoriet op Schouwen-Duiveland

Misschien heb je inmiddels trek gekregen? Stap dan binnen bij café, restaurant en hotel Van der Weij. Een begrip in Noordgouwe en omliggende dorpen zoals Dreischor en Zonnemaire. Ten westen van Noordgouwe ligt Huize de Pottere, een 16e-eeuws kasteeltje van Hendrik de Pottere, inmiddels verbouwd tot een boerderij. Zijn erfgenamen lieten in 1651 een groep van vijf lage weduwehuisjes bouwen.

Wist je dat Noordgouwe en Schuddebeurs samen ook wel Het Zeeuwse Haagje worden genoemd? De term ‘Het Haagje’ voert terug op de stad Den Haag, maar is ook een aanduiding voor een deftige en meestal lommerrijke plaats. Deze plaatsen vormen een mooie twee-eenheid en zijn bovendien van grote waarde in de Noordgouwepolder. Ik wens je veel fietsplezier op het mooie Schouwen-Duiveland!