Het Industrieel Museum Zeeland: het beste uitje van 2018!

Af en toe kom je een adresje tegen waarvan je graag meer zou willen weten. Daarom zullen we regelmatig een bijzonder adresje uitlichten, zodat jullie lezers ook gelijk weten waarom dit een echte must-see of must-go is. We trappen af met Het Industrieel Museum Zeeland. Wij hadden de mogelijkheid om de beheerders 7 vragen te stellen.

Wie zijn jullie en wat doen jullie?

Wij zijn een museum waarin de bezoeker kennis maakt met de industrie in Zeeland op een speelse, interactieve manier. Bijzondere producten die in Zeeland gemaakt worden, ontwikkelingen in processen en producten, maar ook veiligheid, de impact op de omgeving en energie komen aan bod. Hoe is het om in een fabriek te werken en hoe zorg je dat dat veilig gebeurt? En waar komt al die energie vandaan? Door de interactieve opzet is een bezoek aan het museum een beleving voor jong en oud. Voor de techneuten worden vele mooie machines getoond, maar ook voor personen zonder een technische achtergrond en natuurlijk de jeugd en scholen zijn er veel mogelijkheden, zoals speurtochten, 3D-printen, laboratoriumwerk en nog veel meer.

Waar zijn jullie gevestigd?

Wij zijn gevestigd in de voormalige suikerloodsen van de eerste Coöperatieve Suikerfabriek aan de Westkade 114 in Sas van Gent. We zijn geopend vanaf woensdag t/m zondag van 12.30 tot 17.00 uur. Voor groepen bestaat de mogelijkheid tot een bezoek met of zonder begeleiding. Op afspraak kan dit ook buiten de reguliere openingstijden!

Wat vinden jullie het mooiste plekje in de omgeving van Sas van Gent?

Het museum bevindt zich op de grens van de industrievestigingen en het mooie voormalige vestingstadje Sas van Gent. Een rondleiding door Sas van Gent onder begeleiding van een gids van de VVV is dan ook zeer aan te bevelen.

Waarom zou iedereen naar Het Industrieel Museum moeten komen?

De collectie in het Industrieel Museum Zeeland is voor iedereen leuk. We zijn dan ook niet voor niets benoemd tot het beste Zeeuwse uitje van 2018! Binnen de thema’s Techniek, Energie, Processen, Veiligheid, Werken in de fabriek, Logistiek, enz. is het aanbod zo gemaakt dat het voor iedereen iets te bieden heeft. Van technici, onderwijsinstellingen en bedrijven tot aan de jongste bezoekers biedt het museum een ware belevenis. Een uitschieter in het geheel is de door stoom gedreven generator uit een centrale uit 1912 van een voormalige cokesfabriek. Deze puffende en steunende machine die de fabriek van stroom voorzag, spreek zeer tot de verbeelding. Het museum is dus voor elke groepssamenstelling, van familie-uitje tot bedrijfsuitstap, een aanrader.

Het Industrieel Museum

Hoe zien jullie de toekomst van Het Industrieel Museum?

Het museum is op 1 juli 2015 geopend en heeft tot nu toe jaarlijks ongeveer 11.000 bezoekers mogen begroeten. Gezien onze organisatie die helemaal rond enthousiaste vrijwilligers is opgebouwd, hebben we zeker de intentie om het museum onder nog meer personen, instellingen en scholen onder de aandacht te brengen. We werken er aan om de landelijke (en ook Belgische) bekendheid nog verder op te schroeven, waarbij we niet uit het oog verliezen dat we zowel op het gebied van de organisatie als de collectievorming bij de tijd moeten blijven.

Wat vinden jullie naast jullie eigen bedrijf een aanrader om te doen in Zeeland?

Zeeland: de zonnigste provincie van Nederland is in zijn geheel de moeite waard om te bezoeken. Zeeland bruist dan ook van de activiteiten, waarbij het enthousiasme van de bevolking als leidraad mag worden gezien. Een bezoek aan bijvoorbeeld Zeeuws-Vlaanderen is van harte aan te bevelen. De afwisseling van het landschap in de vorm van toerisme, landbouw, industrie en water geeft een mooi beeld van deze streek.

Extra: hebben jullie nog een tip voor onze lezer?

Kom een keertje naar Zeeuws-Vlaanderen en vergeet geen bezoek te brengen aan Het Industrieel Museum Zeeland!  Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden voor een echt bezoekje aan dit museum? Meer informatie vind je op de site.

Het Industrieel Museum